Bereikbaarheid tijdens vakantie steeds normaler

Vandaag de dag zijn we met zoveel communicatiemiddelen verweven, dat we het grootste deel van de dag bereikbaar zijn. Dat kan heel prettig zijn, maar soms ook even niet. Flexibel werken is de trend, maar waar ligt de grens tussen werk en onbezorgd genieten van je vrije tijd? Juist in deze tijd waar flexibel werken door veel organisaties wordt gehanteerd, lijkt een groot deel van de medewerkers te worstelen met de mate van bereikbaarheid tijdens een vakantie. Flexibel werken draagt bij aan werkgeluk, maar het heeft zeker ook een keerzijde.

Whatsappen, e-mailen of andere kanalen

Even je mobiel checken, het is gebeurd voordat je er erg in hebt. Eigenlijk stopt de informatiestroom nooit:

  • Even met je mobiel de zakelijke communicatiekanalen checken
  • Een WhatsApp lezen van je collega in de groep
  • Een telefoontje aannemen van je baas
  • Of nog even die tweet beantwoorden

Eigenlijk ben je voortdurend bereikbaar voor je baas, collega’s of voor klanten. Bijvoorbeeld door de vele mails die in je ‘postvak in’ belanden. Ook al kijk je er alleen maar naar, de druk om ze te beantwoorden is al aanwezig op het moment dat ze binnenkomen. Dit fenomeen is wel iets van deze generatie. Millennials hebben hier veel meer last van dan hun oudere collega’s. Zij blijken veel minder moeite te hebben om hun telefoon gewoon even weg te leggen en niet naar de binnenkomende berichten te kijken.

‘Out of Office’ of niet?

Steeds meer werkgevers willen graag dat hun medewerkers bereikbaar zijn of in ieder geval de werkmail checkt. Een ‘Out of Office reply’ of ‘afwezigheidsassistent‘ zien zij vaak eerder als een verontschuldiging voor de vertraging, terwijl het toch echt betekent dat je niet op kantoor bent. Mag de werkgever of collega van je verwachten dat je de e-mail blijft checken op je vrije dagen of als je op vakantie bent?

Soms is afstand nemen van het werk een noodzakelijk kwaad. Niet omdat je niet begaan bent met het bedrijf, maar gewoon omdat ieder mens behoefte heeft aan een moment van volledige rust en ontspanning. Daarom vraagt een vakantieperiode om duidelijke grenzen en afspraken.

Stel je grenzen

Soms is het heel lastig om de telefoon of computer alle vakantiedagen uit te houden, ook omdat sommige werkzaamheden dat gewoon niet toe laten. Kies dan voor ‘bewust inplannen’. Stel vooraf momenten in dat je de berichten checkt. Breng je werkgever en collega’s hiervan op de hoogte, zodat ze weten dat je alleen op die momenten kijkt. Pak op de andere momenten je broodnodige ontspanning, daar heb je recht op. Kan het werk echt niet stil liggen, stel dan een deskundige vervanger voor. Bij 7Talents vindt je tijdelijke communicatie professionals, die jouw werkzaamheden kunnen overnemen gedurende de vakantie. Informeer naar de mogelijkheden.