5 tips om je beste medewerkers te behouden

Veel bedrijven ervaren in deze tijd moeite met het vinden van goed talent. Het blijkt vaak nog lastiger om talent binnen de deuren te houden. XpertHR voerde een onderzoek uit onder ruim 1.000 Nederlandse werknemers en de resultaten gaven aan dat medewerkers niet altijd vertrekken door een gebrek aan werktevredenheid.

Het blijkt zelfs dat maar liefst 54 procent voor een andere baan openstaat als er toch sprake is van een goede werktevredenheid. Wat kunnen werkgevers doen om de beste medewerkers te behouden? Wij geven je 5 handige tips.

1. Zorg voor voldoende werkuitdaging

Het onderzoek richtte zich op alles wat te maken heeft met het behouden van werknemers. Hierdoor kon ook worden vastgesteld dat verreweg de meeste medewerkers de grootste waarde hechten aan uitdaging in het werk. Maar liefst 64 procent vindt het belangrijk om steeds weer uitdaging te vinden in het werk. Voor werkgevers is het daarom belangrijk om voldoende uitdaging aan te bieden aan de medewerkers.

2. Bied een passend loon aan

Maar liefst 60 procent van de ondervraagden geeft aan dat een te laag loon reden is om te vertrekken, ook als de werktevredenheid en het werkplezier optimaal zijn. Deze werknemers zouden niet twijfelen om te vertrekken als zij meer kunnen verdienen binnen dezelfde functie bij een andere werkgever. Om werknemers binnen de deur te houden is het dus belangrijk om te zorgen voor een goed, passend loon.

3. Moedig contact onder medewerkers aan

Op de derde plaats van redenen om een werkgever te verlaten zien we het gebrek aan een goed onderling contact. Maar liefst 2 op de 5 werknemers geeft aan over te willen stappen naar een andere werkgever als het contact met de directe leidinggevende onder de maat is. Een slecht of onprettig contact met directe collega’s vormt voor 12 procent een reden om van werkgever te wisselen. Werkgevers doen er goed aan om een goed en aangenaam onderling contact aan te moedigen.

4. Zorg voor voldoende autonomie

Autonomie is in deze tijd heel belangrijk voor werknemers. Medewerkers die zelf verantwoording dragen en zelf mogen bepalen hoe zij een taak oppakken voelen zich het meest gelukkig op de werkvloer. Dit gaat verder dan een regulier gevoel van werktevredenheid. Wanneer het mogelijk is, dan is het dus goed om als werkgever te zorgen voor zo veel mogelijk autonomie.

5. Bied een totaalpakket

Werknemers die een totaalpakket ontvangen van de werkgever twijfelen het minst over hun baan en gaan niet zo snel op zoek naar een andere werkgever. Wat moet er dan allemaal in dit totaalpakket zitten? Eigenlijk is dit een combinatie van de bovenstaande factoren. Wanneer een werknemer voldoende uitdaging en doorgroeimogelijkheden vindt, een passend loon ontvangt én het leuk heeft met leidinggevenden en collega’s, dan kan dit worden gezien als dé gouden mix om werknemers binnen de deuren te houden.

Kies voor enthousiaste communicatieprofessional

Als je een communicatieprofessional nodig hebt, dan wil je zeker zijn van gedrevenheid, enthousiasme en betrokkenheid. Dit vind je in de communicatieprofessionals van 7Talents. Detachering is bij uitstek een manier om veel afwisseling en uitdaging in het werk te brengen. Dit zorgt ervoor dat onze professionals zich voor 100 procent inzetten. Kun jij ook wel zo’n ervaren en enthousiaste communicatieprofessional gebruiken? Neem dan contact op met 7talents.