Laat je cv opvallen: 10 tips uit de praktijk

Opvallen met je cv is niet eenvoudig in sommige branches en bij bedrijven. Over het algemeen moet jouw cv het opnemen tegen een aardig aantal cv’s van anderen. Hoe zorg je er nu voor dat jouw cv online en / of offline opvalt tussen al die andere exemplaren? Wij geven je 10 praktische tips!

1. Draai de tijd om

De meeste mensen starten de opleidingen en werkervaringen in de verleden tijd en werken daaronder toe naar het heden. Je kunt beter beginnen met het heden en daaronder terugwerken naar het verleden.

2. Zorg voor een foto

Lang niet ieder cv is voorzien van een foto. Op online cv’s zien we dit wel steeds vaker. Een foto van jezelf is altijd goed. Het is wel verstandig om hiervoor een professionele foto te laten maken. Geen foto van een feestje of een wazige webcamfoto.

3. Presenteer jezelf op LinkedIn

Wil je jouw cv ook online goed laten opvallen? Plaats deze dan op LinkedIn en zorg ervoor dat het er allemaal netjes verzorgd uitziet. Goede kans dat een mooi cv veel gedeeld wordt. Volg je trouwens 7talents al op LinkedIn?

4. Verstuur in PDF

De meeste mensen kiezen ervoor om een cv in Word te versturen als bijlage bij een e-mail. Het is beter om dit in een pdf-bestand te doen. Het is professioneler en daarnaast voorkom je dat iemand anders wijzigingen kan maken in jouw cv. In vrijwel iedere versie van Word zit ook de mogelijkheid om een bestand op te slaan als PDF.

5. Werk met hyperlinks

Een cv bestaat over het algemeen uitsluitend uit zwarte letters op een wit vlak. Je kunt dus opvallen door hier wat verandering in te brengen. Kies voor blauwe hyperlinks naar URL’s die voor jouw cv relevant zijn. Denk aan projecten die online staan.

6. Kies andere woorden

Wanneer we twee gemiddelde cv’s naast elkaar leggen, dan zullen heel veel woorden en termen met elkaar overeen komen. Deze zijn een beetje ingebakken. Probeer eens een paar woorden te vervangen door synoniemen. Dat valt zeker op!

7. Een goede bestandsnaam

Waarschijnlijk staat jouw cv standaard opgeslagen op je computer. Je slaat je cv op onder een naam die voor jou praktisch is, maar is deze ook professioneel naar de ontvanger toe? Zorg voor een goede, nette bestandsnaam voor als je je cv met een e-mail meestuurt.

8. Gebruik een ander lettertype

De meest gebruikte lettertypes voor cv’s zijn Calibri, Times New Roman en Verdana. Daarnaast komt Arial ook vrij veel voor. Kijk eens naar andere mogelijkheden en kies een duidelijk lettertype dat toch heel anders toont.

9. Een opvallende lay-out

De lay-out wordt vaak heel standaard gehouden. Dit is jammer, want het is juist iets waar je mee kunt ‘spelen’. Je kunt hier echt jouw creativiteit laten zien. Probeer eens iets anders. Zolang het professioneel toont is eigenlijk alles toegestaan.

10. Laat je cv door een ander lezen

Verstuur je cv nooit zonder dat je deze eerst door iemand anders in je directe omgeving hebt laten lezen. Je kijkt namelijk zelf over foutjes heen, zoals spel- en tikfouten, maar de tekst kan ook heel anders overkomen. De lezer heeft namelijk niet de gedachten die jij wel had bij het schrijven. Laat goed controleren of alles wel op maar één manier geïnterpreteerd kan worden.

Laat jij je cv ook bij ons achter?

Heb jij een talent voor communicatie en wil je aan de slag als communicatieprofessional? 7talents kan je dan zeker verder helpen. Met jouw cv kunnen wij op zoek gaan naar de werkgever die perfect bij jou past. Neem gerust eens contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.