Op welk digitaal niveau functioneert jouw organisatie?

Panelwizard voerde namens AFAS software een onderzoek uit onder meer dan 1.100 Nederlandse werknemers uit diverse branches. Het onderzoek moest uitwijzen in hoeverre medewerkers vinden dat hun werkgever digitaal up to date is. De resultaten laten zien dat 7 op de 10 medewerkers vinden dat het bedrijf waar zij actief voor zijn digitaal op het juiste niveau functioneert. Bijna 3 op de 10 werknemers, namelijk 29 procent, is van mening dat het allemaal wel wat beter zou kunnen.

Bedrijven kunnen de prestaties verhogen

Ondernemingen die digitaal goed met de tijd meegaan presteren beter dan bedrijven die hierin wat achterblijven. Dit is goed nieuws, want dit betekent dat de bedrijven die niet helemaal up to date zijn maatregelen kunnen nemen om de prestaties eenvoudig te verhogen. Het is voor deze bedrijven belangrijk om goed te luisteren naar wat de medewerkers nodig hebben.

Het blijkt namelijk dat 66 procent van de werknemers zich regelmatig minder productief voelt door het achterblijven van het bedrijf. Hierbij stoort het vooral dat er veel verschillende programma’s en systemen moeten worden gebruikt voor de uitvoering van taken, terwijl dit een stuk makkelijker en sneller kan.

Verlaag het aantal systemen

Bedrijven kunnen de prestaties verhogen door systemen en programma’s te schrappen en te zorgen voor een kleiner aantal goed werkende oplossingen. Maar liefst 60 procent van de werknemers is van mening dat er gewoonweg te veel programma’s en systemen toegepast moeten worden. Dit leidt vaak tot een sterke afname van de productiviteit en tot meer verzuim.

Bedrijven kunnen de productiviteit een boost geven en het verzuimpercentage verlagen door het aantal programma’s en systemen te verlagen. Voor bedrijven is het belangrijk om te beseffen dat het niet het doel is om het aantal systemen te verlagen. Dit verhoogt het risico dat er zaken gaan ontbreken. Het doel is vooral om het de medewerkers allemaal makkelijker, beter en minder frustrerend te maken.

Oudere werknemers zijn meer tevreden

Het onderzoek laat ook zien dat oudere werknemers, boven de 40 jaar, meer tevreden zijn over het digitale niveau van de werkgever dan de werknemers onder de 40 jaar. Jongere medewerkers verwachten meer en raken sneller gefrustreerd als digitalisatie achterblijft. Het zijn dan ook de prestaties van de jongere medewerkers die een boost krijgen van digitalisatie.

Laat de communicatie met de tijd meegaan

Bijna niets is zo sterk veranderd in de laatste jaren dan de wereld van communicatie. Zowel interne als externe communicatie is belangrijk en hoort gewoon up to date te zijn. Is dit binnen jouw organisatie nog niet het geval en wil je een ervaren communicatieprofessional aan je zijde om te optimaliseren? 7talents biedt je het juiste communicatietalent, voor bepaalde of onbepaalde tijd. Neem gerust contact met ons op.