8 Don’ts op je eerste werkdag

De eerste werkdag is altijd spannend en je wilt natuurlijk dat deze zo vlekkeloos mogelijk verloopt. Er kan van alles misgaan op je eerste werkdag, maar dit zullen je collega’s nog wel door de vingers zien! Gelukkig heb je het voor een aardig deel allemaal zelf in de hand. Wij geven je inzicht in 8 don’ts op je eerste werkdag.

1. Te laat verschijnen

Een goede eerste werkdag is een werkdag die gewoon begint op de juiste tijd. Je maakt een bijzonder slechte indruk als je op je eerste werkdag te laat komt. Ook al zijn het maar een paar minuten, weer op tijd of liever nog 10 minuten te vroeg.

2. Geen aandacht hebben voor collega’s

Zeker als je wat verlegen bent is het lastig om je in een omgeving met veel nieuwe mensen te bevinden. Toch spreekt het niet voor je als je jouw nieuwe collega’s gewoon negeert. Stel jezelf netjes voor. Dat maakt het direct allemaal wat gemakkelijker. Vraag ook aan ze wat ze doen en hoe lang ze hier al werken.

3. Niets noteren

Je krijgt heel veel informatie op je eerste werkdag. Goede kans dat je een deel ervan vergeet. Om dit te voorkomen kun je notities maken. Dit geeft direct ook de indruk dat je echt graag in de functie wilt rollen.

4. Geen vragen stellen

Je moet alles opnieuw leren. Dat zorgt vaak voor vragen. Stel deze ook. Als je geen vragen stelt, dan maak je het risico groter dat je dingen verkeerd doet. Collega’s en leidinggevenden vinden het prettig wanneer je om duidelijkheid vraagt.

5. Klagen tegen anderen

Het is niet gepast om te klagen op je eerste werkdag. Eigenlijk is dit helemaal niet gepast. Hiermee breng je al snel de boodschap over dat je het werk vervelend vindt. Probeer de sfeer lekker positief te houden. Iedereen vindt de eerste werkdag lastig. Klagen helpt helaas niets.

6. Afwachten op instructies

Heb je de taak afgerond die je moest afronden? Ga dan niet met de handen in je zakken staan wachten tot je nieuwe instructies krijgt. Vraag hierom. Hiermee laat je zien dat je graag doorwerkt.

7. Steeds je telefoon checken

Een smartphone hoort eigenlijk niet continu thuis op de werkvloer, tenzij je deze echt nodig hebt. Als je op je eerste werkdag meerdere keren op je telefoon kijkt of privéberichten stuurt, dan wordt dit je zeker niet in dank afgenomen.

8. Precies op tijd vertrekken

Het kan zijn dat het in het bedrijf heel gewoon is om een taak om 17.00 uur nog even af te maken als je eigenlijk om 17.00 uur naar huis mag. Gaat de rest nog even een minuut of tien door om een taak af te maken? Ga dan niet precies om 17.00 uur je jas aantrekken om de deur uit te stappen. Wacht netjes tot je collega’s ook naar huis gaan of overleg even met de leidinggevende.

Heb jij zin in een nieuwe uitdaging?

Voel jij je helemaal thuis in de wereld van communicatie, maar zit je even ‘tussen twee banen in’? Wij kunnen een eerste werkdag voor je regelen! 7talents brengt communicatietalenten en leuke werkgevers bij elkaar. Benieuwd naar de mogelijkheden voor jou? Neem dan eens contact op en schrijf je direct in.