Eerste indruk: 8 belangrijke tips

De eerste indruk is heel belangrijk voor het verdere verloop, of het nu gaat om een vergadering, een sollicitatiegesprek, een kennismaking met een nieuwe opdrachtgever of zelfs een eerste date. Die allereerste indruk kun je nooit meer over doen, dus is het belangrijk dat je het direct goed aanpakt. Maar hoe doe je dat? Wij geven je 8 leuke tips om een geweldige eerste indruk te maken.

1. Zorg dat je op tijd bent

Een afspraak maak je niet voor niets. Als je een tijd hebt afgesproken, dan moet je ook op die tijd aanwezig zijn. Het best zorg je ervoor dat je tien minuten te vroeg bent. Alles beter dan 1 minuut (of langer) te laat.

2. Doe een spiegelcheck

Neem een spiegeltje mee, zodat je van tevoren nog even een spiegelcheck kunt doen. Zit er niet nog een stukje hagelslag van de lunch tussen je tanden? Heeft de wind je kapsel niet verpest? Zit er een vuiltje in het hoekje van je oog? Check alles even goed van tevoren.

3. Voldoende oogcontact maken

Nee, je hoeft iemand niet aan te gaan zitten staren. Wel is het belangrijk om voldoende oogcontact te maken. Daarmee maak je een zelfverzekerde en sociale indruk.

4. Een goede kledingkeuze

Probeer je in te denken welke kledingstijl gewenst zal zijn. Zo kun je jouw kleding hier beter op aanpassen. Je wilt niet overdressed zijn voor de eerste indruk, maar ook zeker niet underdressed.

5. Een ferme handdruk

Je handdruk is ook een heel belangrijk onderdeel van het maken van de eerste indruk. Geef je een hand die aanvoelt als een vaatdoek? Dan verpest je je eerste indruk. Wees je bewust van je handdruk en zorg ervoor dat het een ferme handdruk is.

6. Een open houding

Je bent geïnteresseerd in de tegenpartij, dus laat dit in je houding ook zien. Ga rechtop zitten, met rechte schouders en leg de handen op tafel of in je schoot. Sla de armen in geen geval over elkaar, want dan zorg je voor een gesloten houding die heel ongeïnteresseerd overkomt.

7. Lach voldoende

Een lach is heel belangrijk. Je wilt niet overkomen als een chagrijnig persoon. Iedere glimlach is er één die voor je spreekt, dus laat jezelf stralen om een geweldige eerste indruk te maken.

8. Een fijne geur

Geur is ook heel belangrijk bij het maken van de eerste indruk. Natuurlijk zorg je ervoor dat je niet naar zweet ruikt. Anderzijds moet je er ook voor zorgen dat je niet zo sterk ruikt dat het lijkt alsof de hele ICI Paris plaatsneemt aan de tafel. Gebruik een lekker luchtje, maar doe dit wel met mate.

Tijd voor een nieuwe opdracht?

Ben jij een echt communicatietalent en nog op zoek naar de ideale werkgever? 7talents helpt je graag! Wij brengen jou in contact met een leuke werkgever die op zoek is naar een gedreven communicatieprofessional zoals jij. Met bovenstaande tips maak je zeker een geweldige eerste indruk. Schrijf je direct in of neem eens contact met ons op voor meer informatie.