Fouten maken op het werk: belonen of straffen?

Een bekende uitspraak is: “Waar gewerkt wordt vallen spaanders”, dus ook in jouw organisatie en in je team. Waarschijnlijk maak je zelf ook nog wel eens een foutje. In veel bedrijfsculturen voelt het maken van fouten als een afgang en iets wat absoluut niet is toegestaan. Maar is deze denkwijze niet een beetje oubollig? Van fouten maken leer je ook heel veel… dus wat is wijsheid? Belonen of straffen bij het maken van fouten?

Fouten maken tijdens het werk

Er zijn geen exacte cijfers van het aantal fouten welke er gemiddeld per maand door een medewerker gemaakt worden. Daarbij kun je je gelijk afvragen wat een fout precies is? Een taalfout in een folder, een e-mail naar de verkeerde persoon, een ongeluk veroorzaken, een kabel verkeerd aansluiten of niet reageren op een vraag van een collega? Een werkomgeving die wordt beheerst door angst is geen fijne werkomgeving. Het is vaak een gesloten cultuur waarin het niet is toegestaan om fouten te maken.

Steve Jobs benadrukte in zijn speech voor Stanford University in 2005 wat hij allemaal verkeerd had gedaan. Van deze fouten had hij het meeste geleerd. Wij geloven er ook erg in dat het niet erg is om fouten te maken, maar je moet hier natuurlijk wel van leren.

“Sometimes a “mistake” can end up being the best decision you ever make.”

Maken van fouten belonen

Er zijn steeds meer bedrijven die een ‘geen schuld policy’ hanteren. Hierbij mogen mensen fouten maken en ze worden zelfs aangemoedigd om dit te doen. Door een open cultuur te hebben ontstaan mooie nieuwe ideeën. Software bedrijven zijn hiervan een goed voorbeeld. Doordat medewerkers eerder fouten maken of ontdekken kunnen ze er sneller van leren en doorgaan met het project.

Fouten maken kan ook innovatie aanmoedigen. Het Indiaanse bedrijf Tata had voorheen een prijs voor het ‘Beste mislukte idee’. Hiermee daagde ze medewerkers uit om innovatieve ideeën te ontwikkelen en te kijken wat er allemaal mogelijk was. Tata zei er zelf over: “Failure is a gold mine”.

Tijd voor een nieuwe uitdaging

Ben jij toe om je creativiteit een boost te geven en uitdagende projecten vorm te gaan geven? En wil je de ruimte hebben om zo af en toe een foutje te maken, maar daarvan wel te leren? Bij 7talents hebben wij een breed aanbod aan communicatie vacatures door heel Nederland. Laat je CV achter of bekijk onze actuele vacatures.