Gelukkig worden op de werkvloer: zo doe je dat!

We kennen het allemaal; wakker worden en geen zin hebben om naar je werk te gaan. Als dit soms gebeurt is het nog te overzien, maar wat nou als je helemaal geen geluk meer vindt in je werk? Dan is het tijd om het roer om te gooien! Een carrière switch maken is niet altijd nodig, je kan eerst kijken naar hoe je weer gelukkig wordt op de werkvloer. Is er een recept voor geluk op de werkvloer?

Recept voor geluk op de werkvloer?

Er zijn eigenlijk drie hoofdzaken die essentieel zijn voor werkgeluk:

Wat betreft autonomie is het logisch dat je niet gelukkig bent als alles wat je doet gedicteerd wordt. Om gelukkig te zijn op je werk heb je altijd een zekere mate aan autonomie nodig. Het geeft daarnaast ook aan dat je baas en/of collega’s vertrouwen in je hebben. Ten tweede is erkenning dan ook een essentieel onderdeel van werkgeluk. Je belangrijk en gewaardeerd voelen is erg belangrijk. Als laatste is achter je werk staan natuurlijk ook een hoofdzaak. Doe je dat niet, dan ben je je tijd aan het verspillen.

Besides the obvious… waarom is werkgeluk zo belangrijk?

Van ons 20ste tot 67ste levensjaar spenderen we ons leven grotendeels aan werken. Het is dan ook belangrijk dat je plezier haalt uit je werk. Niet alleen voor jezelf is het belangrijk, voor bedrijven is het ook van belang dat werknemers gelukkig zijn met hun werk. Mensen die werkgeluk ervaren zijn maar liefs 31% productiever. Daarnaast word je van werkgeluk creatiever en ben je langer inzetbaar. Oftewel, het risico op een burn-out neemt af en je maakt makkelijker meer uren. Als jij en je collega’s werkgeluk vinden zal de samenwerking en werksfeer verbeteren.

Hoe bereik je werkgeluk?

Allereerst: werkgeluk begint bij jezelf. Zorg ervoor dat je positief in je (werk)leven staat en kom in actie als dingen je niet bevallen. Zeuren heeft nog nooit iemand verder gebracht. Onderdeel van een werkgelukkige omgeving is dan ook zorgen voor open en positieve communicatie met elkaar. Alleen zo kan je verandering brengen, stapje voor stapje. Zie het als een dieet: elke keer maak je de keus ongezonde snacks te laten liggen totdat je goede keuzes aaneenrijgen tot een gezonde levensstijl.

Lukt het je toch niet helemaal om alleen de weg naar werkgeluk voor jou en je collega’s te vinden? Vraag dan bij 7talents om een tijdelijke (interne) communicatie professional die jullie de handvatten kan aanreiken.