Wat zijn de gevolgen van AI op de werkvloer?

Nemen de robots ons werk over? Is het binnenkort niet alleen een robot die de vloer stofzuigt en het gras maait, maar ook die de boodschappen haalt en het bedrijf leidt? Nu artificial intelligence (AI) zo groeit, vragen veel mensen zich af wat die ontwikkeling betekent voor henzelf en hun werk. Wat gaat er veranderen, en hoe snel?

Wat is AI?

Op te beginnen: artificial intelligence is ver en ontwikkelt zich snel, maar heeft nog een lange weg te gaan. De robots met een eigen wil die autonome beslissingen kunnen maken zijn meer iets voor science fiction-films en angstdromen dan dat ze binnenkort realiteit zijn. Natuurlijk is het tegelijkertijd zo dat er steeds meer dingen overgenomen worden door computers.

Wat een robot kan

Een ‘robot’, of in meer realistische termen een ‘computer’ heeft onmiskenbaar voordelen ten opzichte van de mens. Het is sterk, wordt niet moe, kan snel en precies werken. Sommige dingen zijn daardoor aantrekkelijk om te laten doen door computers. Denk aan:

  • Administratie
  • Pakketten zoeken en tillen
  • Data doorzoeken

Wat een robot niet kan

Voor de meeste dingen echter zijn mensen altijd nodig. Computers kunnen niet zelf nadenken en zijn zodoende niet berekend op uitzonderingen of nieuwe ideeën. Creativiteit zijn ze niet toe in staat, een menselijke relatie opbouwen ook niet. Laat staan dat ze gezelligheid en contact kunnen bieden, iets wat voor de meeste mensen toch ook hoog op hun waardelijstje staat. AI kan dus zeker grote dingen op de werkvloer veranderen, maar de mens ook weer niet van hun troon stoten.

Wat jij kunt doen

Zelfs als je nu een beroep hebt waarvan je verwacht dat het binnen afzienbare tijd goedkoper en efficiënter gedaan kan worden door een robot, betekent dat niet dat jij als werknemer nutteloos wordt. Met de komst van AI komen er ook weer andere banen bij, is er tijd en ruimte voor andere projecten en bovendien zijn veel werkgevers bereid mee te denken over de toekomst hun werknemers, zoals in de vorm van omscholingen.

Tijdelijke communicatieprofessional

Een van de beroepen die je niet snel aan een robot zou uitbesteden, is communicatieprofessional. Dat komt mooi uit, want als je een goede tijdelijke communicatieprofessional nodig hebt, kun je bij 7talents terecht. Wij kunnen je verbinden met uitblinkers in hun vak. En dat zijn gegarandeerd mensen. Neem meteen contact met ons op!