6 Ingrediënten om altijd in de flow te zitten

Ken je dat gevoel, je bent zó geconcentreerd met werk bezig dat tijd geen betekenis meer heeft. Dat gevoel van opperste concentratie is door Mihaly Csikszentmihalyi, professor in de psychologie, ook wel de ‘flow’ genoemd. Volgens deze beste man ervaren we onze gelukkigste momenten als we in de flow zitten. Er zouden 6 ingrediënten zijn waarmee we deze opperste staat van geluk kunnen bereiken.

De flowtheorie

Mihaly Csikszentmihalyi heeft de flowtheorie bedacht. Simpel gezegd is de flow een soort ultiem geluksgevoel van optimale concentratie, je voelt je dan 100% zen omdat alles behalve je werk op dat moment wegvalt. De flowtheorie gaat om dit gevoel en hoe je dat bereikt. Het klinkt misschien als een wat vreemde theorie; immers, waarom zouden we meer geluk ervaren tijdens een flowmoment op het werk dan wanneer we relaxt voor de televisie zitten? Deze Hongaarse professor doet al een halve eeuw onderzoek naar de zin van het leven en daaruit kwam zijn welbekende flowtheorie.

De ingrediënten van de flowtheorie

Allereerst moet gezegd worden dat er geen kant-en-klare instructie bestaat om flowmomenten op te wekken. Volgens Csikszentmihalyi zijn er wel zes ingrediënten die je kunnen helpen een flowmoment te krijgen:

Waarom deze ingrediënten?

Waar staan deze ingrediënten voor? Toewijding staat voor de bewuste keuze om ergens voor te gaan en keuze voegt hieraan toe dat je door te kiezen voor waar je achter staat. Gecentreerd zijn houdt in dat je in het nu leeft en zelfvertrouwen spreekt voor zich. Uitdaging gaat over het blijven zoeken naar prikkels en leermomenten. Helderheid gaat over het creëren van heldere doelen en niet van je pad wijken.

Implementatie van de flowtheorie

De flowtheorie is een theorie, wat inhoudt dat er geen garantie voor succes is en dat het niet helemaal duidelijk is hoe je deze 6 ingrediënten voor elkaar kan krijgen. Oftewel, makkelijker gezegd dan gedaan. Alhoewel deze ingrediënten grotendeels uit jezelf moeten komen, hebben je collega’s er ook invloed op.

Interne communicatie verbeteren

Om een werkomgeving te creëren waar jij en je collega’s flowmomenten kunnen ervaren is er meer nodig dan een theorie. Wil je ontdekken hoe jij en je collega’s dit kunnen bereiken? Dan is het een idee om een tijdelijk communicatie professional te vinden. 7talents kan hierbij helpen.