Juiste werkomgeving vergroot creatieve prestatie

De creatieve prestaties van medewerkers vergroten lijkt voor veel bedrijven een hele opgave, maar het blijkt dat hier niet zo heel veel voor nodig is. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat feedback hier een heel groot verschil in kan maken. Wanneer medewerkers goede feedback ontvangen van leidinggevenden én collega’s, dan geeft dit de creatieve prestaties een boost volgens een artikel in magazine Journal of Organizational Behavior.

Manier van overbrengen is belangrijk

Feedback van één persoon is waardevol. Feedback van twee personen is nog beter. Kun je nagaan wat feedback van een hele groep collega’s kan doen. Hierbij moet er uiteraard wel rekening gehouden worden met de manier waarop de feedback gegeven wordt. Het moet goed onderbouwend zijn en vooral op positieve wijze worden overgebracht. De medewerker moet daadwerkelijk in staat zijn om iets te doen met de ontvangen feedback. Wanneer dit het geval is, dan zullen de creatieve prestaties verbeteren.

Twee aandachtspunten

Het onderzoek, uitgevoerd door een organisatiepsycholoog, richtte zich op twee belangrijke zaken. Op de eerste plaats was dit op performance dynamism, ofwel de mate waarin er veranderingen plaatsvinden in de prestatiestandaarden binnen de onderneming. Op de tweede plaats op de experienced creative time pressure, ofwel de mate waarin personeel ervaart dat er voldoende tijd is voor de ontwikkeling van creatieve ideeën. Wanneer de prestatiestandaarden ontwikkelen en er een vrij lage tijdsdruk bestaat, dan wordt er een verband gezien tussen het verzamelen van feedback en het verhogen van de creativiteit.

Ruimte voor feedback verzamelen

De belangrijkste conclusie is wel dat bedrijven zouden moeten focussen op het creëren van ruimte voor de medewerkers om feedback te verzamelen van verschillende partijen, zoals klanten en opdrachtgevers, leidinggevenden en collega’s. Hierdoor krijgen medewerkers feedback vanuit meerdere oogpunten en dit zorgt voor een verhoging van de creatieve prestaties. Daarnaast zorgt feedback direct voor een verbetering in de onderlinge communicatie.

Heb jij een communicatieprofessional nodig?

Communicatie is heel belangrijk, zeker ook wanneer het gaat om feedback geven en ontvangen. Ben jij nog op zoek naar een ervaren communicatieprofessional voor de nodige ondersteuning, tijdelijk of voor langere periode? Dan helpt 7talents je graag verder. Neem gerust eens vrijblijvend contact met ons op.