Is jouw kantoor #InstaProof?

Kijk eens rond op je kantoor. Wat zie je? Is het fris en licht of muf en donker? Staan er rijen bureaus met uitgebluste medewerkers eraan of is het speels ingericht en loopt er soms iemand rond? Zijn er planten? Is er kleur? Met andere woorden: is je kantoor #InstaProof?

In tijden waarop sociale media in groeiende mate gericht zijn op beeld (Instagram, Snapchat) is ook in het ‘offline’ leven de sfeer van de omgeving steeds belangrijker. Het is goed om daar als kantoor rekening mee te houden, zeker als je nieuwe medewerkers wilt aantrekken. Het hoeft heus niet je bedoeling te zijn dat medewerkers de hele dag Snaps en Instastories lopen te posten.

Het gaat meer om de vraag: zou het kunnen? Zijn medewerkers tevreden met of zelfs trots op hun werkplek? Geeft het ze frisse moed en inspiratie of geeft het ze het idee dat ze weer een saaie dag tegemoet gaan. Want een fijne werkplek doet veel meer goed dan je misschien op het eerste oog zou denken.

Medewerkers aantrekken en behouden

Ten eerste is een fijne werkomgeving een belangrijke factor in het aantrekken van de medewerkers. Dat begint al voor de sollicitatieprocedure, want een werkzoekende kijkt altijd even op de website van het bedrijf. Hoe ziet dat eruit? Als hij het dan al benauwd krijgt, kan je als werkgever wel fluiten naar die goeie werknemer. Datzelfde geldt natuurlijk voor het behouden van werknemers. Wie zich lekker in zijn vel voelt op kantoor is veel meer geneigd plezier te hebben in zijn werk en zo ook langer te blijven plakken.

Geïnspireerd en creatieve medewerkers

Ten tweede blijkt de werkomgeving een grote invloed te hebben in het denken van medewerkers. Een saaie omgeving zorgt voor saaie ideeën en weinig werklust, terwijl een inspirerende omgeving zorgt voor meer vrijheid om te denken en zo ook meer creativiteit. Die invloed is onbewust, maar groot. Zorg dus dat je medewerkers geprikkeld worden. Denk aan:

  • Genoeg daglicht
  • Voldoende wisselden planten
  • Ruimte om rustig te kunnen werken
  • Plekken om te chillen of te brainstormen

Minder ziekte

Als laatste blijkt een prettige werkomgeving zelfs invloed te hebben op de gezondheid van de werknemers. Wie had dat gedacht? Mensen in een benauwende omgeving lopen een aanzienlijk groter risico op mentale problemen, zoals burn-outs en depressies. Zelfs fysieke ziektes (verkoudheid, griep) komen op ‘vervelende’ kantoren vaker voor.

Of je nou zelf een bedrijf hebt of op een kantoor werkt: je weet wat je te doen staat. Maak je kantoor #InstaProof. Heb je op dat kantoor behoefte aan een goede tijdelijke communicatieprofessional? Dan kun je ook bij ons terecht. Neem contact op met 7talents, dan helpen we je graag!