Netwerk als gemeente op social media

Gemeenten kunnen niet meer achterblijven als het gaat om netwerken op social media. De sociale kanalen gaan een steeds grotere rol spelen in de wereld van communicatie. Veel gemeenten vinden het lastig om de juiste weg te vinden naar het daadwerkelijke netwerken op social media toe. Deze weg kan worden opgedeeld in vier onderdelen, namelijk de ontdekkingsfase, de experimentfase, de inmengfase en de netwerkfase. Wij vertellen je meer over deze fases, die samen leiden tot effectief netwerken op social media.

1. De ontdekkingsfase

Gemeenten moeten eerst uitgebreid door de ontdekkingsfase heen. Het gebruik maken van social media voor contact en interactie met burgers is nieuw. In deze fase is het belangrijk om te leren van anderen, om berichten voor social media te schrijven en om de juiste toon voor de communicatie te vinden. Beantwoord vragen via social media en ontdek de ‘aanwezigheid’ op social media om hierop voort te borduren.

2. De experimentfase

Het is belangrijk om te experimenteren om een vaste lijn te kunnen ontwikkelen voor de toekomst. Wat werkt wel op social media en wat werkt niet? Meet resultaten om dit te ontdekken. Pas de aanpak steeds verder aan op basis van de betreffende resultaten. Werk samen met afdelingen om een goede strategie te ontwikkelen en een passend beleid op te stellen.

3. De inmengfase

In deze fase is het belangrijk om je in te gaan mengen op social media. Dit betekent dat je reageert op discussiefora, blogs en posts op social media. Meng je in gesprekken om je aanwezigheid te bevestigen, maar ook om meer vertrouwen te wekken voor de volgende fase. Veel mensen weten niet direct dat een gemeente actief is op social media. Door je in relevante discussies te mengen verhoog je de bekendheid.

4. De netwerkfase

Tijd om echt te gaan netwerken op social media. Het is een spannende periode, waarin er vooral goed wordt gelet op waar de burgers zich mee bezighouden en wat er leeft onder de burgers van de betreffende plaats. Alle social media activiteiten worden hier effectief op afgestemd, waarbij samenwerking ook centraal mag staan. Op dit punt wordt er definitief afscheid genomen van het gebruik van social media als eenrichtingsverkeer en wordt er een start gemaakt met de inzet van de sociale kanalen voor tweerichtingsverkeer.

Zorg voor een optimale communicatie

De communicatie en de manier van communiceren hebben veel aandacht nodig voor netwerken op social media. Alles wordt direct gezien en het is belangrijk om daar goed rekening mee te houden. Wil jij je tijdelijk of permanent laten ondersteunen door een ervaren communicatieprofessional? Neem dan direct contact op met 7talents.