Overheid moet communicatie updates geven bij crisis

Wanneer er sprake is van een crisis, dan is het heel belangrijk dat de overheid zorgt voor de juiste communicatie updates. In deze tijd willen mensen direct alles weten over wat er precies aan de hand is. Zorgt de overheid niet voor een juiste, snelle communicatie? Dan ontstaan er al snel verhalen op social media die voor waar worden aangenomen. Dit moet altijd worden voorkomen, maar zeker in het crisissituatie is het heel belangrijk om verkeerde of valse informatie te voorkomen. 7talents geeft een voorbeeld uit de praktijk en maakt de rol van communicatieprofessionals duidelijk.

Een voorbeeld uit de praktijk

Op 18 maart 2019 werd Nederland opgeschrikt door een aanslag. Eén persoon met een handvuurwapen schoot op reizigers in de tram op het 24 Oktoberplein in Utrecht. Vier mensen overleefden de aanslag niet en zes personen raakten gewond. Direct kwam er een toelichting op deze schietpartij door Rutger Jeuken van het Openbaar Ministerie, politieagent Rob van Bree en burgemeester Jan van Zanen. Onder meer NCTV-voorman Pieter-Jaap Aalbersberg deelt een video met de eerste vorderingen en om zijn medeleven te uiten na de nabestaanden. Minister-president Mark Rutte en minister Grapperhaus (Justitie) organiseren direct een persconferentie. Het knooppunt is de NCTV, ofwel de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Iedereen heeft een draaiboek en overheidsdiensten delen informatie via een beveiligd platform.

Regelmatige updates volgen ook via social media

In de communicatie van vandaag de dag mogen social media kanalen niet worden vergeten bij het bieden van voortdurende updates. Twitter blijkt hierbij vooral effectief. De politie (@politieutrecht) deelt daar niet alleen belangrijke updates, maar ook het signalement van de verdachte. Voor gevalideerde berichten wordt verwezen naar @gemeenteutrecht en @politieutrecht. Deze aanbeveling is zeker belangrijk. Bij dergelijke crisissituaties komt namelijk niet alleen de informatiestroom van de overheid op gang, maar de speculaties gaan ook snel in de rondte, voornamelijk via social media. Al snel ontstaan er veel berichten die verkeerde of valse informatie bevatten.

Precies dit maakt communicatie updates zo belangrijk

Dit laatste geeft precies aan waarom het bieden van voldoende communicatie updates door de overheid zo belangrijk is. Tegenwoordig gaan mensen niet meer wachten op een nieuwsuitzending of een extra nieuwsbericht dat wordt ingelast. Mensen pakken de smartphone en gaan zoeken naar informatie. Het is dan heel belangrijk dat zij stuiten op betrouwbare informatie van de overheid in plaats van op mogelijk verkeerde of valse informatie van derden. In crisissituaties worden vraagtekens al snel als uitroeptekens gezien op social media, volgens Menno van Duin, lector crisisbeheersing aan het Instituut Fysieke Veiligheid. Hoogleraar mediastudies Mark Deuze geeft aan dat je mond houden de grootste fout is die je als autoriteit kunt maken.

Snelle, effectieve en correctie communicatie

In het geval van een crisis is het dus heel belangrijk om regelmatig updates te geven vanuit de overheid. Het is belangrijk dat de communicatie niet alleen snel is, maar ook effectief in wordt gezet en correcte informatie bevat. Hierin spelen communicatieprofessionals een grote rol. Heb jij een ervaren communicatieprofessional nodig voor een tijdelijke of vaste aanstelling? Neem dan contact op met 7talents.