Handig: 8 signalen voor nepnieuws

Tegenwoordig hebben we vaak te maken met nepnieuws op social media. Veel mensen delen nepnieuws zonder erover na te denken of het wel waar is. Dit gebeurt ook van bedrijven uit en dit kan voor deze ondernemingen negatief uitpakken. Het is daarom altijd belangrijk om nieuws te controleren op waarheid voor je het deelt. Hieronder vind je 8 signalen waaraan je nepnieuws vaak kunt herkennen.

1. Kleine fout in de URL

Veel mensen zijn wel bekend met de grotere nieuwssites die betrouwbaar nieuws brengen. Mensen die nepnieuws willen verspreiden kiezen er vaak voor om de URL van hun website erg te laten lijken op de URL van een grote en betrouwbare nieuwssite. Soms is het verschil enkel een streepje. Kijk dus goed naar de URL en controleer of deze volledig overeen komt met die van de betrouwbare nieuwssite om zeker te zijn dat het daadwerkelijk van die site afkomstig is.

2. Aantal spelfouten

Natuurlijk, zelfs de beste tekstschrijvers maken foutjes. Toch zal het in de meeste gevallen dan gaan om tikfoutjes en niet om grammaticale foutjes. Staan er woorden verkeerd gespeld in het nieuwsbericht of staan er meerdere typfouten in? Dan kun je er wel van uit gaan dat het om nepnieuws gaat.

3. Bewerkt beeldmateriaal

Veel nieuws is voorzien van beeldmateriaal. Soms gaat het om een video, vaak gaat het om fotomateriaal. Kijk goed of een foto is bewerkt. Sla de foto op en zoek vervolgens via Google naar deze afbeelding. Als er soortgelijke foto’s zijn, dan zal de zoekmachine deze vinden. Gestolen foto’s, bewerkte foto’s of niet-passende foto’s wijzen op nepnieuws.

4. Té gek om waar te zijn

Natuurlijk wordt er de aandacht getrokken met nieuwskoppen. Daar zijn de koppen immers voor. Toch wordt nepnieuws vaak voorzien van koppen die gewoonweg té gek, té opvallend of té mooi zijn om waar te zijn. Als dit zo lijkt, dan is dit in de meeste gevallen ook zo. Geloof je de kop niet of blijkt de kop niet te horen bij het artikel? Dan is het nepnieuws.

5. Zoek naar verder nieuws

Als nieuws écht nieuws is, dan zullen meerdere nieuwssites hierover berichten. Heb je een nieuwsartikel gelezen waar geen enkele andere nieuwswebsite over schrijft? Dan kun je er eigenlijk wel van uit gaan dat het geen echt nieuws is.

6. Datacontrole

Nepnieuws kan te herkennen zijn aan de meest subtiele zaken. Soms klopt de tijdlijn in een nieuwsbericht niet of is er iets mis met de datum. Het artikel kan gepubliceerd zijn op woensdag 18 mei 2018, terwijl 18 mei 2018 op een vrijdag viel. Ook is het mogelijk dat het artikel is gepubliceerd op 30 februari, terwijl die datum natuurlijk niet bestaat.

7. Lees de tekst goed

Soms ontdek je al snel dat het om nepnieuws gaat door gewoon de tekst goed te lezen. Subtiele zaken kunnen erop wijzen dat het om nepnieuws gaat, om een grap of een parodie. Echt nieuws heeft altijd een logische, professionele en goed opgebouwde tekst.

8. Check bronnen en bewijzen

Echt nieuws zal altijd bronnen tonen en geeft je inzicht in bewijzen, ofwel de onderbouwing van het artikel. Het kan geen kwaad om de bronnen en bewijzen te controleren. Als er iets niet klopt, dan zie je dit snel genoeg.

Communicatietalenten voor deelacties

Al veel bedrijven hebben te maken gehad met zeer negatieve gevolgen door het delen van nepnieuws. Goede communicatietalenten sporen nepnieuws op en zullen het gegarandeerd niet delen. Kun jij nog wel een goed talent in deze branche gebruiken? Dan biedt 7Talents jou het antwoord. Bij ons vind je de professional die jij nodig hebt. Neem gerust eens contact met ons op.