5 Tips voor waardevolle overheidscommunicatie

Overheidscommunicatie wordt persoonlijker en beweegt mee op de nieuwe trends in de wereld van communicatie. Als organisatie wil je de communicatie zo optimaal mogelijk aanbieden aan het publiek. Een frisse, persoonlijke en doelgerichte overheidscommunicatie maakt de communicatie waardevol, maar hoe pak je dit aan? Wij geven je in dit blog graag 5 praktische tips mee.

1. Ontwikkel een contentstrategie

Je hebt een contentstrategie nodig. Met een goed plan in handen kom je verder. Dit betekent dat het nodig is om een onderzoek te starten naar welke onderwerpen belangrijk en relevant zijn. Daarnaast onderzoek je welke contentvormen passen bij de verschillende onderwerpen. Online content is altijd goed, maar offline content mag niet vergeten worden. Video wordt steeds belangrijker, dus vergeet deze vorm ook zeker niet mee te nemen in je plan.

2. Zorg voor voldoende afwisseling

Ontdek welke contentvormen er allemaal zijn en welke relevant zijn voor jouw instelling. Het is namelijk belangrijk om een mix te maken van verschillende soorten content. Veel burgers zijn actief in de online wereld, maar niet alle burgers kunnen hier aangesproken worden. Het is belangrijk om iedereen te bereiken, dus pas je contentmix hier goed op aan.

Maak dus een mix van:

  • Duidelijke folders
  • Handige video’s
  • Foto’s met een duidelijke boodschap

3. Stel een contentkalender op

Bij een goede strategie hoort ook een contentkalender. Verdeel de onderwerpen en de vormen van content goed over de kalender en hou je aan de kalender. Vergeet ook zeker niet om social media met regelmaat aan te spreken, want juist daar kun je een grote doelgroep bereiken met interessante en relevante onderwerpen. Door precies te weten wat je wanneer wilt publiceren kun je voldoende tijd inplannen om de nodige voorbereidingen te treffen. Dit verhoogt de contentkwaliteit.

4. Blijf zichtbaar up to date

Er wordt nieuws verspreid over jouw organisatie. Het is belangrijk om dit nieuws goed bij te houden en er waar nodig effectief op te reageren. Dit kan alleen wanneer je precies weet wanneer er nieuws over jouw organisatie verschijnt. Stel een Google Alert in om een melding te krijgen wanneer er iets gepubliceerd wordt over jouw instantie. Maak onderling ook goede afspraken over waarop gereageerd wordt en op welke manier dit wordt gedaan.

5. Personaliseer zo veel mogelijk

Er leven vaak veel vragen onder de burgers en het is aan jou om hier goed op in te spelen. Dit doe je op een zo persoonlijk mogelijk niveau. Probeer de communicatie zo slim en efficiënt mogelijk te personaliseren om het onderlinge contact met de burgers te versterken en het vertrouwen te verhogen.

Een communicatieprofessional helpt je verder

Voor een waardevolle overheidscommunicatie heb je goede communicatieprofessionals nodig. Deze kunnen niet alleen een contentplan goed tot uitvoering brengen, maar zij kunnen het plan natuurlijk ook ontwikkelen als deze nog niet op tafel ligt. Heeft jouw overheidsinstantie behoefte aan een goede communicatieprofessional, voor vast of voor een bepaalde tijd? 7talents vindt de best passende communicatieprofessional voor jouw instantie. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.