Vacatureteksten zijn minder origineel geworden

Vacatureteksten zeggen veel over een bedrijf. Werkgevers pakken de gelegenheid aan om de ideale werknemer te omschrijven in de vacature. Dit is natuurlijk prima, maar opvallend is wel dat iedere werkgever op zoek lijkt te zijn naar exact dezelfde medewerker. Het blijkt namelijk dat vacatureteksten voor een groot deel uit dezelfde woorden bestaan. Denk aan woorden zoals ‘gepassioneerd’, ‘stressbestendig’ en ‘enthousiast’. Werkgevers zetten hun onderscheidend vermogen niet meer in bij het schrijven van vacatureteksten en kiezen in plaats daarvan voor standaard termen die andere werkgevers ook toepassen.

Werkgevers moeten zich beter onderscheiden

Iedere werkgever biedt een marktconform salaris, belooft prettige secundaire arbeidsvoorwaarden en zoekt naar iemand die vooral geen 9 tot 5 mentaliteit heeft. Voor welke werkgever kies je dan als zij ook nog eens soortgelijk werk binnen een soortgelijke branche bieden? Juist, dat valt niet mee! Het is allemaal standaard en daar laten werkgevers kansen liggen. Werkgevers doen er goed aan om vacatureteksten origineler, opvallender en pakkender te maken. Alleen dan weet je de juiste talenten binnen te halen.

Werknemers blijken hetzelfde te doen

Een standaard vraag vraagt om een standaard antwoord. Dit blijkt uit sollicitatiebrieven van werkzoekenden. Zij blijven namelijk in hun sollicitatiebrieven ook hangen op bepaalde woorden die standaard in elke sollicitatie terug te vinden zijn. Zo zijn alle werkzoekenden ‘echte duizendpoten’, ‘flexibel en creatief’ en ‘niet bang om de handen uit de mouwen te steken’. Ook woorden zoals ‘stressbestendig’ en ‘enthousiast’ zien we veel terugkomen in de sollicitatiebrieven. Het vreemde is nog wel dat de meest gebruikte woorden uit de vacature niet overeen hoeven te komen met de meest gebruikte woorden door de sollicitant om toch een uitnodiging te versturen. Dit geeft eigenlijk aan dat de woorden geen belangrijke betekenis hebben, wat duidelijk maakt dat de vacatureteksten echt ‘random’ aan het worden zijn.

Dit is de top 10 meest gebruikte woorden

Dat vacatures niet erg origineel zijn wordt ook bewezen door de top 10 van meest gebruikte woorden. Deze woorden werden vastgesteld per 1 miljoen vacatures. Hieronder kun je zien hoe vaak een woord gebruikt wordt per 1 miljoen vacatures:

  1. Enthousiast: 188.500 maal
  2. Flexibel: 187.500
  3. Gepassioneerd: 115.000 maal
  4. Pre: 105.000 maal
  5. Gedreven: 90.000 maal
  6. Marktconform: 87.000 maal
  7. Doorgroeimogelijkheden 75.000 maal
  8. Stressbestendig: 61.000 maal
  9. Proactief: 56.000 maal
  10. Klantgericht: 55.000 maal

Maak je vacatures origineler!

De belangrijkste boodschap naar werkgevers toe is wel: maak je vacatures origineler! Er worden zo veel dezelfde woorden gebruikt dat vacatures in de basis allemaal op elkaar lijken. Om het beste personeel te krijgen is het juist belangrijk om eruit te springen. Pak de eerste kans die je krijgt om het beste talent binnen te halen, namelijk het schrijven van een pakkende, originele vacature. Een communicatieprofessional van 7talents helpt je graag bij het optimaliseren van je communicatie, zoals je vacatures. Interesse? Neem dan contact met ons op.