5 Verkeerde uitspraken van leidinggevenden

Leidinggevenden zijn er natuurlijk in alle soorten en maten. Je hebt moderne leiders, echte ‘bazen’, leiders die er altijd zijn en leiders die zich verstoppen in hun kantoren. Dit is natuurlijk slechts een greep uit de varianten, want uiteindelijk is iedere leidinggevende uniek. Het zijn vooral de ‘bazen’ die vaak verkeerde uitspraken doen en deze uitspraken brengen het werkplezier ver naar beneden.

Gebruik deze uitspraken nooit

Een goede leider toont begrip, communiceert altijd en op transparante wijze, houdt rekening met anderen en luistert. Aandacht voor medewerkers is belangrijk, net als wederzijds respect en waardering voor elkaar. Helaas gaat dit niet altijd op in de relatie tussen werknemers en leidinggevende. Een goede leider zou de volgende 5 uitspraken nooit gebruiken.

1. “Ik betaal jou niet zodat ik jouw werk kan doen”

Een logisch statement, maar niet erg positief. Met een dergelijke uitspraak is de medewerker zeker niet geholpen. Het is beter om de vraag te stellen wat de medewerker zelf denkt dat verstandig is om te doen. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je alles voorkauwt en het werk voor je werknemers gaat doen, maar je kunt hen wel een eindje op weg helpen door hen te ondersteunen.

2. “Laat je persoonlijke problemen thuis”

Emotieloos.. Natuurlijk mag het niet zo zijn dat een medewerker de hele dag bezig is met problemen uit de thuissfeer, maar het kan geen kwaad om er eens over te praten met de medewerker. Een luisterend oor kan voldoende zijn om weer aan de slag te gaan. Toon wat empathie en stap niet over op beschuldigende taal. Hoe beter een medewerker zich voelt, hoe beter deze zich voor de zaak in zal zetten.

3. “Falen is geen optie”

Een uitspraak die zorgt voor een flinke dosis extra stress op de schouders van de medewerker. Een goede leidinggevende weet dat er altijd ruimte moet zijn om fouten te maken. Fouten maken is menselijk, ook als het totaal niet uitkomt. Met deze uitspraak zorg je voor angstgevoelens bij de werknemer, waardoor het risico juist groter wordt dat er iets verkeerd gaat. Het is beter om de medewerker te vragen naar wat het plan is als de oorspronkelijke werkwijze niet verloopt zoals het zou moeten.

4. “Dat is niet belangrijk”

Als je de ideeën van werknemers op deze manier neerschiet, dan zorg je ervoor dat je werknemers niet meer bereid zijn om feedback te geven. Feedback heb je juist nodig om zaken te verbeteren, voor jouzelf, voor de medewerkers, voor het bedrijf.. Wanneer een medewerker iets zegt, dan zal de medewerker dit belangrijk vinden. Vraag de medewerker waarom het zo belangrijk voor hem of haar is. De reden zou je kunnen verrassen.

5. “Blijf doen wat je doet”

Dit kan als compliment worden opgevat. ‘Ga zo door, want zo gaat het goed’. Het kan ook aangeven dat je weinig geeft om het werk van de werknemer. Zie je niets méér dan dat? Het is belangrijk om constructieve feedback te geven en dat bevat meer dan ‘ga zo door’. Geef specifieke aanwijzingen, maar zeker ook specifieke complimenten.

Communicatiemanager nodig?

Ben je als organisatie op zoek naar een ervaren communicatiemanager om jouw afdeling naar een hoger niveau te tillen? Neem dan contact op met 7talents! Wij hebben een uitgebreide database aan kandidaten die per direct jouw organisatie en team kunnen komen versterken.