Werkzoekenden staat positief tegenover videosollicitatie

We leven in een beeldtijdperk. Nieuwe media als Facebook, Instagram, Snapchat en YouTube draaien in grote mate om beeld. De televisie is groter dan de krant, mensen filmen meer dan dat ze schrijven. Een video maken was nog nooit zo gemakkelijk en een telefoongesprek kan net zo simpel via Skype. Toch sturen we vaak nog maar één ding bij een sollicitatie: een brief. Is dat niet hopeloos ouderwets? Kan dat niet anders?

Alternatieven

De vaste positie die de sollicitatiebrief al tientallen jaren heeft, lijkt aan het wankelen te zijn gebracht. Geen wonder: waarom schrijven als je je ook veel levendiger, uitgebreider en vrolijker kunt presenteren? Daarom komen er steeds meer alternatieven voor die brief. Speeddates, pitches en: de videosollicitatie. Een videosollicitatie kan allerlei vormen hebben, maar komt op het volgende neer: in plaats van een brief stuur je een video.

Voordelen van de videosollicitatie voor de werknemer

Het blijkt dat werkzoekenden positief staan tegenover de videosollicitatie. Dat is niet vreemd, want het biedt hen vele mogelijkheden. Het is ten eerste een uitkomst voor mensen die nou eenmaal niet zo bedreven zijn in schrijven. Waarom op je schrijfvaardigheid afgerekend worden voor beroepen waar die er helemaal niet toe doet? Bovendien geeft het je veel meer ruimte je op je eigen manier te laten zien. In een brief kun je hooguit een origineler lettertype gebruiken of een fotootje toevoegen, bij een videosollicitatie kun je je uitleven. Natuurlijk al naar gelang de aard van de sollicitatie. Het belangrijkst: je kunt jezelf laten zien zoals je echt bent.

De voordelen van de videosollicitatie voor de werkgever

Ook voor de werkgever zitten er grote voordelen aan de videosollicitatie. Beeld geeft een veel betere indruk van een persoon dan enkel een brief. Nog voordat je iemand uitnodigt op gesprek, heb je al gezien hoe iemand praat, of hij of zij enthousiast is en wat hij of zij uitstraalt. Bovendien is het veel leuker om naar te kijken. Sollicitatiebrieven lijken allemaal op elkaar, elke video is anders.

Tijdelijke communicatieprofessional

Ben je op zoek naar een uitstekende tijdelijke communicatieprofessional? Dan kun je terecht bij 7talents. Wie weet kunnen we je helpen bij het uitzetten van goede vacatures, of bij andere communicatieklussen. Misschien willen we wel per video solliciteren. Neem meteen contact met ons op.