Zo maak je het verschil op je CV

Over het algemeen vinden we het maken en bijhouden van onze CV niet de leukste klus. Tóch hangt er veel af van de manier waarop je je CV schrijft, er hangt namelijk van af of je kans maakt op die ene droombaan of niet. We zullen er dus toch eventjes voor moeten gaan zitten om ons beste beentje voor te zetten met het maken van een uniek en opvallend CV. Maar hoe doe je dat; een ijzersterk CV neerzetten dat tegelijkertijd opvalt en uniek is?

Allereerst: gaan niet voor de populairste competenties

Het is niet zo gek dat er bij een onderzoek van Start People is uitgekomen dat de tien meest gebruikte woorden op CV’s de tien populairste competenties zijn. We benadrukken nu eenmaal graag de goede eigenschappen die nuttig zijn voor potentiële werkgevers. Op nummer vijf staat ‘doorzetter’ en nummer vier is ‘sociaal’. Op nummer drie en twee staan ‘nauwkeurig’ en ‘leergierig’ en op nummer één staat ‘flexibel’. Vermijd deze populaire en ietwat cliché competenties en bedenk iets unieks!

Ten tweede: kies een opvallende template

We kennen allemaal de standaard templates van bijvoorbeeld Word voor het maken van CV’s. Vaak zijn ze erg mooi en handig om te gebruiken. Het nadeel van deze templates is dat vrijwel iedereen ze gebruikt en waardoor ze niet meer uniek zijn. Als je CV opvalt zal je dat al een streepje voor op je concurrenten geven. Een unieke en opvallende template voor je CV kiezen is dan ook een goede tweede stap.

Ten derde: iedereen is uniek, maak je CV dan ook persoonlijk

Iedereen is anders en dat wist je waarschijnlijk al. Maar waarom zien we dat dan vaak niet terug op je CV? Veruit de meeste CV’s lijken erg op elkaar wat betreft gebruikte woorden, template en inhoud. Wat kunnen we daaraan doen? Om uniek te zijn moet je je vaak een beetje blootgeven en persoonlijke informatie opschrijven. Het gaat hier dan natuurlijk niet om welke medicijnen je slikt of wat de namen van je familieleden zijn. Het gaat om een tip van de sluier geven over wie jij bent; wat is je droom, wat is je passie, heb je een professioneel toekomstperspectief? Als je toch wat hulp nodig hebt; 7Talents heeft een bestand vol met communicatie professionals die je tijdelijk kunnen helpen.

Tot slot, een aantal tips

Tot slot nog vier tips op een rij:

  • Voeg persoonlijkheid toe
  • Licht werkervaring toe.
  • Kies voor een combinatie van tekst en afbeeldingen van bijvoorbeeld logo’s.
  • Pas je CV aan voor elke vacature, maak je CV op maat.